Exposities in de Zandse Kerk

Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september zullen er als onderdeel van de kunstroute ‘Ode aan 3Oevers’ kunstenaars in de Zandse Kerk in Huissen exposeren. Van 11:00 – 17:00 uur is iedereen welkom. Uiteraard houden we rekening met de dan geldende coronamaatregelen.

Samen met het bestuur van de kerk hebben de kunstenaars overlegd hoe de verschillende kunstuitingen het beste tot hun recht kunnen komen in deze authentieke kerk. Kunst en cultuur versterken elkaar hier. De volgende kunstenaars zullen exposeren: Hanneke van den Bergh met keramische en bronzen beelden, Arjan Binnenkade met iconen, Caroline van den Bogaert met streeksieraden, Vera Kersten met viltobjecten en Gerard Scholten met houten sculpturen en beelden. Meer informatie over de kunstenaars staat op de site van Kunstcollectief Gelderse Poort.

Tijdens deze Open Monumentendagen is er nog meer te doen in de Zandse Kerk. Er zullen rondleidingen plaatsvinden door deze kerk met zijn bijzondere stenen gewelven. Op zaterdagavond 11 september zal Jos Tomlow, gepromoveerd bouwkundige, op toegankelijke wijze een lezing houden onder de naam: ‘De Zandse kerk in Huissen en de constructies van Pierre Cuypers, Antoni Gaudí en Eladio Dieste’.’ De lezing geeft een overzicht van de briljante gewelven van Gaudí en Cuypers en de baksteenschalen van de veel jongere Eladio Dieste (1917-2000). Tomlow vertelt in eenvoudige woorden en met veel beelden over de bijzondere bakstenen gewelven. De Zandse Kerk is na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd met uiterst beperkte middelen en gerecycelde bakstenen.

Noteer alvast de data. De precieze invulling van het programma maken we op een later tijdstip bekend.