Alzheimer Café Lingewaard: Hoe houd je zelf de regie

Op woensdagavond 11 oktober is Saskia Cornelissen, casemanager dementie bij Santé Partners, te gast in het Alzheimer Café Lingewaard (ACL) in de Zandse Kerk in Huissen. Zij gaat met ons in gesprek over de vraag: Hoe houd je zelf de regie. Ieder mens wil zijn eigen beslissingen nemen, maar kan dat nog als geheugenproblemen toenemen?

 Iedereen is uniek en heeft zijn eigen gewoontes, interesses en voorkeuren. Heel vanzelfsprekend, maar mensen met dementie kunnen dat niet meer zo makkelijk aangeven. Hoe kun je zorgen dat zij kunnen blijven wie zij zijn, dat zij een gevoel van keuze en controle kunnen houden? Dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven doen waar zij goed in zijn? Kortom, dat zij zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen houden. Het kan gaan over grote beslissingen, bijvoorbeeld welke hulp heb je nodig, welke dagbesteding past bij je. In een later stadium gaat het over kleinere zaken zoals de keuze van kleding.

Informatie
Het ACL in de Zandse Kerk, Van Wijkstraat 33, Huissen is er voor mensen uit alle kernen van Lingewaard. Iedereen is dan ook van harte uitgenodigd, nadrukkelijk ook mensen met dementie en hun partner. Iemand met dementie maakte laatst nog de opmerking: “Ik vind het zo fijn om hier te zijn. Ik kan hier zijn zonder schaamte.”

De kerk is vanaf 19:00 uur open. Aanvang: 19:30 uur. De toegang en een kopje koffie/thee zijn gratis. Laat je even weten of je komt via: w.vietor@alzheimervrijwilligers.nl.