Wat doet stress met lichaam en geest

Tijdens het Alzheimer Café Lingewaard op woensdagavond 12 april verwelkomen wij twee gasten van Zinzia zorggroep, nl.: Annemarie Clappers, psycholoog en Simeon de Kluijver, psychomotorisch therapeut. Zij vertellen ons over de effecten van stress.

Stress is een lichamelijke reactie op een situatie die mogelijk gevaarlijk is. Onze hersenen beoordelen namelijk in iedere situatie of er gevaar dreigt. Dan gaat ons zenuwstelsel het lichaam automatisch voorbereiden op ‘vechten, vluchten of bevriezen’. Bij mensen met dementie werkt dit mechanisme vaak anders. Annemarie Clappers vertelt wat het gevolg hiervan is en zij geeft tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Stress heeft niet alleen effecten op het brein en de geest. Het heeft verschillende negatieve effecten op je hele lichaam. Bewegingsagogen en psychomotorische therapeuten zijn bij uitstek de beweegprofessionals die bewegen inzetten om brein, psychisch welbevinden en/of persoonlijke ontwikkeling positief te beïnvloeden. Hier zal Simeon de Kluijver ons meer over vertellen en hij geeft oefeningen mee om stress te verminderen. Deze oefeningen kunnen waardevol zijn voor zowel mensen met dementie als hun mantelzorgers. Bekend is dat ook veel mantelzorgers stress ervaren.

Informatie
Op 12 april is iedereen van harte welkom in het Alzheimer Café Lingewaard (ACL) in de Zandse Kerk, Van Wijkstraat 33, Huissen. De kerk is vanaf 19:00 uur open. Aanvang: 19:30 uur. De toegang is gratis. Jij komt toch ook?

Het is prettig als we weten dat je komt, dan kunnen we een plekje voor je reserveren. Graag aanmelden bij: w.vietor@alzheimervrijwilligers.nl.