Beter in balans door bewegen

Desiree Buitink, geriatriefysiotherapeut, werkzaam bij Fysiotherapie Van Oeyen, vertelde afgelopen woensdag in het Alzheimer Café Lingewaard over het belang van bewegen en valpreventie. Desiree is gespecialiseerd in de zorg voor kwetsbare ouderen, bijvoorbeeld patiënten die een beroerte hebben gehad, die dementie hebben, de ziekte van Parkinson of een gebroken heup. Afhankelijk van de hulpvraag gaat ze thuis bij de mensen op bezoek of behandelt ze in de praktijk.

Het is bekend dat oudere mensen meer vallen. Dit komt doordat met het ouder worden de spierkracht achteruitgaat en soms wordt dit verergerd door slechte voeding. De cijfers liegen er niet om. Elke vijf minuten meldt zich een 65-plusser op de spoedeisende hulp (SEH) ten gevolge van een val. De prognose is dat het aantal SEH-bezoeken door letsel na een valongeval van ouderen binnen 10 jaar tijd met 50% zal toenemen. Zo’n val kan grote impact hebben, denk aan blauwe plekken, kneuzingen en botbreuken. Met name breuken kunnen ernstig uitpakken en de zelfstandigheid beïnvloeden. Tevens zijn er mentale gevolgen. Ouderen die gevallen zijn, zijn nadien vaak bang dat dit weer gebeurt. Dat weerhoudt ze ervan om te bewegen, naar buiten te gaan en te gaan sporten etc. Juist daardoor wordt de kans om opnieuw te vallen alleen maar groter.

Voorkomen beter dan genezen
Wat zijn nu risicofactoren. Uit het voorgaande blijkt dat leeftijd en angst om te vallen een rol spelen. Daarnaast medicijngebruik, duizeligheid, slechtziendheid en weinig spierkracht. De oorzaak van een val kan ook aan de omstandigheden liggen, zoals natte vloeren, kleedjes, losliggende snoeren, geen goede trapleuning of gebrek aan de juiste hulpmiddelen. Binnenshuis kan iedereen zelf kijken waar de gevaren op struikelen zitten en dit aanpassen.
Voor mensen met dementie is er een groter valrisico. Naarmate de ziekte vordert kunnen zij situaties minder goed overzien en het risico op gevaar slechter inschatten.

Blijf lekker bezig
Advies van Desiree: Bewegen, bewegen en nog eens bewegen, dat is belangrijk om de spierkracht op pijl te houden. Hoe meer je beweegt hoe beter je balans blijft. Daarnaast zijn er allemaal simpele oefeningen die je thuis kunt doen om je spieren te trainen, zoals zonder je handen te gebruiken uit je stoel opstaan, gaan zitten en jezelf tegenhouden en niet neerploffen, tandenpoetsen op een been, je staand aan- en uitkleden. Doe het wel altijd veilig en zorg dat er een steuntje in de buurt is.

Soms is het moeilijk mensen in beweging te krijgen. Probeer dan aan te sluiten bij hun interesses. Probeer te stimuleren en te faciliteren wat iemand leuk vindt. En soms moeten we aanvaarden dat het gewoon niet lukt.

Informatie
Volgende Alzheimer Café Lingewaard is 12 april: Wat doet stress met ons brein en lichaam. Plaats: Zandse Kerk, Huissen. Aanvang: 19:30 uur.
Noteer ook alvast woensdagavond 13 december in je agenda. Dan komt het Danspaleis weer naar de Zandse Kerk.