Alzheimer Café Lingewaard opent nieuwe jaar

De coördinator van het Alzheimer Café Lingewaard (ACL), Wilmy Viëtor, opende het tweede seizoen feestelijk met een proost op 2023. “Een jaar dat blanco voor ons ligt en dat zich nog moet ontrollen. We weten niet wat het ons gaat brengen.” Dit werd gesymboliseerd door een traktatie van opgerolde koekjes bij de koffie ‘kniepertjes’ oftewel ‘nieuwjaarsrolletjes’.

Wilmy begon gelijk met twee leuke berichten: “De Albert Heijn flessengeldactie in Huissen bestemd voor het ACL heeft het mooie bedrag van € 425,95 opgebracht. Bovendien zat in de collectebus van het ACL € 250,03 Dit biedt ons de mogelijkheid om de avonden meer aan te kleden en deskundige sprekers te kunnen betalen. Wij danken alle gulle gevers en natuurlijk Albert Heijn Huissen: Super bedankt! Zij schonken ons het afgelopen jaar ook bloemen voor onze sprekers.”
Tevens benadrukte Wilmy dat het heel belangrijk is om nu al met je partner, vrienden of kinderen herinneringen te maken. Hier kun je later op terugvallen.

Na de opening speelden de bezoekers en de vrijwilligers gezamenlijk een spel met stellingen, zoals bijvoorbeeld: “In de zorg voor je partner met dementie sta je er alleen voor”. Of “Als gevolg van de ziekte worden veel mensen met dementie en hun mantelzorgers eenzaam.” En een andere stelling “Het gaat te ver om de spelregels van de club aan te passen zodat leden met dementie langer mee kunnen doen.” Dit leverde aan de diverse tafels interessante discussies op en stof tot nadenken. Er kwamen ook tips. Een bezoeker vertelde: “Ik gebruik het kaartje van de Alzheimer Stichting ‘Ik heb dementie’. Ik heb dit altijd bij me. Als ik het in de supermarkt niet meer weet, laat ik dit kaartje zien. Mijn ervaring is dat er altijd heel positief op wordt gereageerd.” Veel mensen namen na afloop dit kaartje of het kaartje ‘Mijn partner heeft dementie’ mee.

De avond werd afgesloten met het gedicht van Nelson Mandela ‘Loslaten’. Dit begint met de mooie regels:
“Om los te laten is liefde nodig.
Loslaten betekent niet dat het me niet meer uitmaakt,
het betekent dat ik het niet voor iemand anders kan oplossen of doen …”

Informatie
Het volgende Alzheimer Café Lingewaard is op woensdagavond 8 februari in de Zandse Kerk, Van Wijkstraat 33, in Huissen. Het thema is: ‘Is dementie voor iedereen hetzelfde?’ Alzheimer is dementie maar omgekeerd is niet iedere dementie Alzheimer. Er zijn vele vormen van dementie. Maakt het uit of je weet welke vorm je hebt? Aanvang: 19:30 uur.

Het Alzheimer Café Lingewaard is iedere tweede woensdag van de maand (van september t/m juni). Het is een plek waar mensen met dementie, hun mantelzorgers, partners, familieleden en andere belangstellenden elkaar in een ongedwongen sfeer ontmoeten, ervaringen uitwisselen en informatie krijgen. Ben je op zoek naar informatie en (lotgenoten)contact? Loop gerust eens binnen en kom sfeer proeven. Iedereen is van harte welkom.
Wil je nu al meer weten? Mail naar: w.vietor@alzheimervrijwilligers.nl