Samen dementievriendelijk op ‘t Zand

Vrijwilligers van Stichting de Zandse Kerk en Wijkplatform ’t Zand Binnen Buiten hebben gezamenlijk de training ‘Dementievriendelijk’ gevolgd. Dit was een eerste stap in de samenwerking. Beiden na afloop “Dit verdient zeker navolging.”

Ivonne Berkers verzorgde de training en is heel goed in het uitbeelden van iemand met dementie. Bij binnenkomst confronteerde ze diverse deelnemers met een verward persoon en lette op hun reactie. Dit was een opstap naar hoe mensen reageren op iemand die in de war is. Op aansprekende wijze gaf Ivonne inzicht in de wereld van mensen met dementie. Zelf zorgde zij 12 jaar voor haar vader die dementie had.

Ivonne leerde de deelnemers de ‘GOED’-methode. GOED is een ezelsbruggetje voor het helpen van mensen met dementie. Het staat voor eerst op kalme toon Geruststellen; probeer niet te verbeteren maar juist te bemoedigen. Dan Oogcontact maken om te kijken of je wordt begrepen. Geef de persoon met dementie de tijd om te reageren. Dan Even meedenken: Vraag de persoon met dementie of je mag helpen en ga mee met zijn wensen en ideeën en sluit het gesprek af met Dank je wel dat ik je heb mogen helpen. En een heel belangrijke tip: “Praat mét iemand met dementie en niet over iemand.”

Een op de 5 mensen krijgt dementie. Het is belangrijk dat iedereen de goede informatie krijgt, kijk daarvoor op www.samendementievriendelijk.nl.

In de zomerperiode juli/augustus is er geen Alzheimer Café. Daarom presenteert de Zandse Kerk dan 2 activiteiten over dementie op 13/07 de theatersolo ‘Helderman’ en op 10/08 de film ‘The Father’. Nadere informatie volgt.