Historie

De kerk ‘de Heilige Martelaren van Gorcum’ in de volksmond de ‘Zandse Kerk’ hebben de Zandse mensen met vereende krachten na de oorlog van de grond af weer opgebouwd.

In 1953 was de kerk gereed voor gebruik en heeft Pastoor van Wijk de kerk plechtig ingewijd. Tot en met eind vorige eeuw heeft deze kerk gebloeid door inzet, enthousiasme en geloof van de mensen van het Zand. Vele parochianen zijn er gedoopt, hebben er de communie gedaan, zijn er getrouwd en als laatste via de kerk begraven. Tijden veranderen en ook onze geloofsgemeenschap kreeg te maken met de algemene tendens van minder kerkbezoek, waardoor we op 15 februari 2008 noodgedwongen gefuseerd zijn met 6 anderen parochies binnen de gemeente Lingewaard. Wij zijn verder gegaan onder de naam parochie de Levensbron.

Onze kerk ‘de Heilige Martelaren van Gorcum’ wordt in 2016 aan de eredienst onttrokken en gesloten. Er ontstaat grote onzekerheid over de toekomst van het gebouw. In samenspraak met het parochiebestuur hebben wij ‘Stichting de Zandse Kerk’ opgericht met als doel deze kerk te behouden voor de gemeenschap van het Zand.
In 2017 tekenen R.K. Parochie De Levensbron en Stichting de Zandse Kerk de koopovereenkomst, waarna de overname van de Zandse Kerk door de Stichting een feit is.

De Zandse kerk, uitvaartcentrum en pastorie